Hva har endret seg i Hovedavtalen fra 2014 til 2018-utgaven?
Koder:
Grønn tekst er tilføyd i 2018-utgaven
Rød tekst er slettet i 2018-utgaven
Lilla tekst er endret i 2018-utgaven.
Hold musepekeren over lilla tekst for å se teksten fra 2014-utgaven.
Les protokollen fra forhandlingene om revisjon av hovedavtalen, fasiten for hva partene ble enige om:Last ned…
§ 1-3 Varighet
Denne avtale, som trer i kraft {tip title="Endret fra: 1. januar 2014"content=""}1. januar 2018{/tip}, gjelder til {tip title="Endret fra: 31. desember 2017"content=""}31. desember 2021{/tip} og videre 2 år av gangen hvis ikke en av partene skriftlig sier den opp med 6 – seks – måneders varsel.
§ 2-1 Organisasjonsretten
Næringslivets Hovedorganisasjon og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund anerkjenner gjensidig arbeidsgivernes og arbeidstakernes frie foreningsrett.
Et velorganisert arbeidsliv er en styrke for arbeidstakernes og arbeidsgivernes organisasjoner og for samfunnet som helhet. I kraft av å representere brede interesser ivaretar YS og NHO et samfunnsmessig helhetssyn, og partene understreker frontfagsmodellens betydning.
For å fylle sine roller er det viktig for YS og NHO å ha bred oppslutning. I Hovedavtalen og arbeidstvistloven er organisasjonenes demokratiske rettigheter nedfelt. Et sentralt prinsipp i nasjonal og internasjonal rett på arbeidsrettens område er retten for arbeidstakere og arbeidsgivere til å organisere seg og gjennom kollektive avtaler ivareta sine interesser.
§ 2-3 Forhandlinger
Tvist mellom bedrift og arbeidstakere skal søkes løst ved forhandling mellom bedrift og tillitsvalgte. Fra forhandlingene skal settes opp protokoll. Partenes syn skal fremgå av protokollen som skal undertegnes av begge parter så snart som mulig.
§ 3-1 Kollektive oppsigelser
NHO og YS vil ved tariffrevisjonene eller ved varsel om arbeidsstans etter arbeidstvistloven godta som gyldig plassoppsigelse for arbeidstakerne et varsel utvekslet mellom begge organisasjoner eller mellom de tilsluttede landsforeninger og forbund, når hovedorganisasjonen har fått melding om oppsigelsen. Begge parter forplikter seg til å gi disse opplysninger med minst 14 dagers varsel.
Dersom tariffrevisjonen gjennomføres som et samordnet eller kartellvist oppgjør, har alle de oppsagte tariffavtaler som omfattes felles utløp 1. april uavhengig av de enkelte tariffavtalers fastsatte utløpstider og tidligere gitt oppsigelse.
Senest samtidig med at plassoppsigelse gis, skal partene sette opp en protokoll fra forhandlingene. Av protokollen skal det fremgå at partene ikke har kommet til enighet, og det skal gis en kort beskrivelse av krav som har vært fremmet og hvilke temaer det faktisk har vært forhandlet om.
Plassoppsigelsen skal i form og innhold være i samsvar med arbeidstvistlovens § 16.
§ 3-4 Arbeidstakernes avstemningsregler
Ved avstemninger over tarifforslag innkalles de stemmeberettigede til møte, hvor tarifforslaget blir lagt frem og hvor en foretar skriftlig hemmelig avstemning. Stemmesedlene blir samlet inn enten av styret i foreningen eller av en særskilt oppnevnt komité. Stemmesedlene forsegles og oppbevares av styret i foreningen eller av komitéen inntil avstemningen innen vedkommende distrikt er avsluttet for alle som skal delta i den. Styret eller komitéen foretar deretter opptelling og fører resultatet inn i en protokoll. Stemmeresultatet skal sendes vedkommende forbund, og må ikke i noen form offentliggjøres før hovedorganisasjonene har gjort vedtak om det. Stemmesedlene skal, om det kreves, sendes til vedkommende forbund.
Forbundene sender foreningene en oversikt over det samlede stemmeresultat og stemmegivningen i avdelingene.
Avstemning kan også gjennomføres ved at hver arbeidstaker som skal delta i avgjørelsen, blir gjort kjent med tarifforslaget og tilstilet stemmeseddel med plikt til å returnere denne påført sin stemmegivning. Avstemning kan også gjennomføres elektronisk forutsatt at det etableres betryggende rutiner som ivaretar hemmelighet og personvern og hindrer dobbeltstemmer.
Rett til å delta i avstemninger om tarifforslag har alle organiserte arbeidstakere ved bedrifter som tarifforslaget gjelder.
I fagforeninger hvor medlemmene stadig skifter arbeidssted (bygningsarbeidere, transportarbeidere, skog- og landarbeidere, arbeidstakere i sesongbedrifter o.l.), har alle medlemmer rett til å delta i avstemningen.
Når en fagforening får seg forelagt en hovedtariff, som faktisk bestemmer lønns- og arbeidsvilkårene for hele faget, har alle medlemmer rett til å delta i avstemningen.
Alle stemmeberettigede medlemmer har stemmeplikt.
Hvis det er så få som stemmer at avstemningen ikke gir et fullgyldig uttrykk for hva flertallet av de stemmeberettigede medlemmer mener, kan vedkommende forbundsstyre pålegge ny avstemning. Den nye avstemning skal omfatte alle interesserte foreninger og stemmeberettigede medlemmer.
Ved bedrifter hvor det arbeides på skift, og hvor det ikke er konflikt, skal møtet eller møtene holdes slik at alle medlemmer får anledning til å stemme.
Medlemmer som uten gyldig grunn lar være å stemme over tarifforslag når de får stønad, mister retten til fortsatt bidrag. Tvister mellom forening og medlemmer om denne bestemmelse avgjøres av forbundsstyret.
Disse regler for avstemninger om tarifforslag skal følges av alle organisasjoner tilsluttet Landsorganisasjonen.
Blir det tvist om bruken av avstemningsreglene, avgjør Sekretariatet tvisten.
Disse regler endrer ikke den retten forbundene og Sekretariatet har til å lede og avslutte tariffoppgjør og konflikter etter de lover som gjelder til enhver tid, jfr. lovene for LO.
I forbindelse med avstemning skal bedriften gi de tillitsvalgte oversikt over arbeidstakernes arbeidssteder.
§ 3-5 Arbeidsgivernes avstemningsregler
Når forslag til tariffavtale blir sendt til uravstemning, deltar de medlemmer av Næringslivets Hovedorganisasjon som forslaget gjelder. Avstemningen skal være hemmelig og skriftlig. For at et forslag som blir sendt til uravstemning skal være forkastet, kreves at minst halvparten av de stemmeberettigede stemmer har stemt for forkastelse.
Inneholder et tarifforslag for et enkelt eller enkelte medlemmer av en landsforenings bestemmelser som kan ha innflytelse på arbeidsforholdene for de andre medlemmer av landsforeningen, har alle medlemmer av denne rett til å delta i avstemningen med mindre landsforeningen bestemmer at bare tariffbundne medlemmer skal ha stemmerett.
Disse reglene endrer ikke den retten Representantskapet og landsforeningene har til å lede og avslutte tariffoppgjør og konflikter etter de lover som gjelder til enhver tid i organisasjonene.
§ 3-9 Behandling av krav om ny tariffavtale
Krav om gjennomføring av tariffavtale etter § 3-7 fremsettes skriftlig av YS eller NHO, eventuelt gjennom forbund eller landsforening, - overfor henholdsvis NHO/landsforening eller YS/forbund.
Bekreftelse på gjennomføring av tariffavtale på vegne av NHO eller YS, skal gis motparten snarest mulig, og innen 1 måned fra kravet er mottatt.
Dersom kravet bestrides, jfr. § 3-7 pkt. 2 og 3, skal det føres forhandlinger mellom YS og NHO for å få løst tvisten. Den part som bestrider kravet, må samtidig be om forhandlingsmøte. Med mindre partene blir enige om noe annet, skal møtet avholdes innen en måned.
Fra forhandlingene skal det settes opp protokoll. Partenes syn skal fremgå av protokollen som skal undertegnes av begge parter, se § 2-3 nr. 1, første ledd.
Oppnås ikke enighet, har hver av partene rett til å bringe tvisten inn for Den faste tvistenemnd YS/NHO, jfr. § 3-10. Stevning må i tilfelle være uttatt innen 2 måneder fra {tip title="Endret fra: forhandlingenes avslutning"content=""}protokollen er undertegnet av begge parter{/tip}. Med mindre partene i den enkelte sak blir enige om noe annet, medfører oversittelse av søksmålsfristen at tariffavtale skal gjennomføres i samsvar med det krav som er fremsatt.
§ 5-6 De tillitsvalgtes arbeidsforhold
Utstyr til de tillitsvalgte
Det opptas lokale drøftelser om det skal stilles nødvendig utstyrt arbeidsrom til disposisjon. Så langt det er praktisk mulig og etter nærmere avtale gis det adgang til tilsvarende kontorteknisk utstyr som benyttes i bedriften. Drøftelsene skal ta hensyn til bedriftens størrelse, struktur, driftsform, tekniske karakter, informasjons- og kommunikasjons-teknologisk utrustning, tariffavtalens lønnsform eller lignende.
Tillitsvalgte skal i alle fall ha rett til låsbart skap og adgang til telefon, videre {tip title="Endret fra: adgang til telefaks"content=""}skal tillitsvalgte ha adgang til annet hensiktsmessig kommunikasjonsutstyr{/tip} etter nærmere avtale når bedriften har dette.
§ 5-7 Godtgjørelse til tillitsvalgte
{tip title="Endret fra: Når lokalt avtalt forhandlingsmøte etter § 2-3 avholdes i den enkelte tillitsvalgtes ordinære arbeidstid, godtgjøres tapt arbeidsfortjeneste. Møte som holdes i fritid skal godtgjøres med timelønn beregnet etter reglene for helligdager og 1. og 17. mai."content=""}Møter etter § 2-3 skal søkes avholdt i den enkelte tillitsvalgtes ordinære arbeidstid og godtgjøres som tapt arbeidsfortjeneste. Møter som holdes i fritid skal godtgjøres med ordinær timelønn (beregnet etter reglene i A-ordningen).{/tip}
§ 5-8 Tjenestefri for tillitsvalgte
Tillitsvalgte på bedriften skal ikke nektes tjenestefri uten tvingende grunn når de innkalles til møter og forhandlinger av sin organisasjon, skal delta i fagkurs, faglig opplysningsvirksomhet, i faglige delegasjoner, eller nyttes som foreleser/kursleder i organisasjonens faglige kurs for tillitsvalgte.
Forespørsler om tjenestefri skal rettes til bedriften så tidlig som mulig.
§ 9-14 Brudd på reglene om informasjon og drøftelser
{tip title="Endret fra: Boten skal tilfalle Hovedorganisasjonenes Fellestiltak (HF)."content=""}Boten skal settes inn på felles konto og benyttes til formål som partene er enige om, og som er beskrevet i Tilleggsavtale 1.{/tip}
§ 10-6 Tjenestefri for arbeidstakere
Arbeidstaker med tillitsverv i fagorganisasjonen {tip title="Endret fra:, i Arbeidernes Opplysningsforbund og Norsk Folkehjelp"content=""}og i YS-utviklingssenter{/tip} gis tjenestefri etter de samme regler som gjelder for tillitsvalgte, jfr. § 5-8.
§ 14-2 Sammensetning, valg og funksjonstid
Utvalget består av representanter valgt i henhold til §§ 13-2 – 13-5. Representanter som skal delta i behandlingen av saker etter arbeidsmiljølovens § 7-2, skal være valgt etter {tip title="Endret fra: §§3-7 til §3-11"content=""}§§ 3-5 og 3-6{/tip} i forskrift om Organisering, ledelse og medvirkning.
Når utvalget behandler arbeidsmiljøsaker, har bare medlemmer valgt etter {tip title="Endret fra: ovenstående avsnitt"content=""}forskriften om verneombud og arbeidsmiljøutvalg (verne- og helsepersonalet unntatt){/tip} stemmerett. Ved stemmelikhet gjør lederens stemme utslaget.
De øvrige representanter har bare tale- og forslagsrett i slike saker.
For øvrig gjelder reglene om bedriftsutvalg så langt de passer.
§ 14-3 Bedrifts- og arbeidsmiljøutvalgets ledelse
Leder velges etter {tip title="Endret fra: § 3-12 i forskrift om Organisering, ledelse og medvirkning."content=""}forskriften om verneombud og arbeidsmiljøutvalg.{/tip}
Sekretær velges blant utvalgets medlemmer for ett år av gangen. Når bedriftsledelsen har lederen, skal de ansatte ha sekretæren og omvendt.
§ 14-4 Bedrifts- og arbeidsmiljøutvalgets møter
Møte til behandling av arbeidsmiljøsaker holdes minst fire ganger i året. Hvis to medlemmer valgt etter forskrift om {tip title="Endret fra: Organisering, ledelse og medvirkning"content=""}verneombud og arbeidsmiljøutvalg{/tip} krever det, skal møte holdes.
Møte til behandling av andre saker og forslag til saker som utvalgets medlemmer ønsker behandlet følger bestemmelsen i § 13-7.
Bedriftsdemokratinemnda er byttet med Tvisteløsningsnemnda 5 steder i TILLEGGSAVTALE VIII Avtale om europeiske samarbeidsutvalg eller tilsvarende samarbeidsformer.
PROTOKOLLTILFØRSLER VED HOVEDAVTALEREVISJONEN 2013
1. § 3-7 nr. 4
Partene vil i avtaleperioden følge utviklingen med hensyn til hvordan virksomhetsoverdragelse i henhold til Arbeidsmiljølovens kap. 16 påvirker tariffavtalebindingen i NHOs medlemsbedrifter.
2. § 3-9
Partene har interesse av at krav om gjennomføring av tariffavtale iht Hovedavtalen § 3-9 blir behandlet raskt og korrekt. Enkelte saker tar i dag for lang tid. Partene vil hver på sin side gjennomgå sine rutiner og bestrebe seg på å oppnå en raskere saksbehandling
3. § 11-3
Det er enighet om at Hovedavtalens §11-3 vedr. trekk av fagforeningskontingent forsøkes tilpasses ny teknologi uten materielle endringer. Dette gjøres i perioden av en parts sammensatt gruppe med nødvendig teknisk og økonomisk kompetanse.
4. Mangfold og integrering
Partene er enige om at mangfold, integrering og inkludering er viktig i arbeidslivet, både for enkeltpersoner, og for å fremme verdiskaping.
Dette krever samarbeid mellom ledelse og tillitsvalgte og må sees i sammenheng med samfunnslivet for øvrig.
5. Forenkling/modernisering
Partene understreker viktigheten av løpende kontakt og samarbeid på hovedorganisasjonsnivå.
Partene er enige om at et velorganisert arbeidsliv er en av grunnpilarene for samfunnsutviklingen og en styrke for fortsatt økonomisk vekst. I så måte er Hovedavtalen mellom YS og NHO en viktig byggestein.
Hovedavtalen skal fremstå som partenes Grunnlov. Hovedavtalen må fremstå som relevant, forståelig og fange opp de temaene som er aktuelle for dagens arbeidsliv. I motsatt fall kan avtalen miste sin betydning.
Partene viste til at det mellom LO og NHO er avtalt å videreføre arbeidet med forenkling/modernisering av hovedavtalen. NHO vil under dette arbeidet holde løpende kontakt med YS sitt hovedavtaleutvalg.
6. Tilleggsavtalene
Tilleggsavtale VII "Rammeavtale om systematisk arbeidsvurdering som grunnlag for fastsettelse av differensierte lønninger" gjelder kun for funksjonæroverenskomstene i YS/NHO.
Tilleggsavtale VIII "Avtale 31. januar 2011 mellom LO og NHO om europeiske samarbeidsutvalg eller tilsvarende samarbeidsformer" tas inn og erstatter tidligere avtale om det samme.
Fra protokollen
NHO og YS er enige om at det opprettes en arbeidsgruppe som skal se nærmere på behovet for oppdatering og modernisering av tilleggsavtalene IV og V, samt HA §§ 9-11 OG 8-1, 3. avsnitt.
----------
Partene viser til de prinsipper som er nedfelt i protokoll av 23. juni 2017 vedrørende krav om opprettelse av Operatøravtalen ved IKM Offshore Service AS. Protokollen finnes vedlagt.
Oslo, 29. november 2017
NÆRINGSLIVETS HOVEDORGANISASJON - NHO
YRKESORGANISASJONENES SENTRALFORBUND - YS
Fra YS:
Christopher Navelsaker
Vegard Einan
Eirik Bornø
Nina Møglestue
Kathrine Fosnes Olsen
Turid Svendsen
Kjell Morten Aune
Jim Klungnes
Linda Jæger
Roy Aleksandersen
Torhild S. Johannessen
Fra NHO:
Elisabeth Lea Strøm
Gro Øien
Hanne Bore
Therese Korsmo Mjaaland
Sigbjørn S. Mygland
Nikolai Astrup Westlie
Odd Nymoen
Annicken Iversen
Thor Christian Hansteen
Hege Nordgård